Detox, Livsstil, Opskrifter

Juice-detox eller suppe-detox?

Græskarsuppe ny

Interessen for juicekure og juice-detox er eksploderet inden for de seneste år herhjemme. Du er måske en af dem, der er i gang med en juicefaste lige nu og finder det ualmindeligt udfordrende i øjeblikket med 10-15 frostgrader udenfor, og bare tanken om at indtage din næste rødbedejuice giver dig lyst til at udskyde dit detox-fortsæt på ubestemt tid og kaste dig over en omgang varm havregrød med en ordentlig smørklat. Men inden du når så langt, så læs lige videre. For det behøver jo ikke at være enten eller. Du kan stadig detoxe og følge en delvis juice-kur uden at føle sult eller drømme om mad, der varmer og giver lidt mere substans, med en helt ny detox-trend i 2016 der hedder ‘souping’.

Juicing er ifølge flere udenlandske detox-eksperter efterhånden passé, og det helt nye hedder nu souping.

Souping har flere fordele i forhold til juicing og passer i virkeligheden bedre til vores breddegrader i Norden. Misforstå mig ikke, jeg er stor fan af juicing, men ikke når det står alene, og især ikke om vinteren. Det er også vigtigt at forstå, at selve princippet med en juicekur eller juicefaste har sin oprindelse fra Californien, som er ofte hjemsted for store helsetrends. Vi snakker således om et område, hvor solen næsten altid skinner og temperaturen aldrig dropper under 20 grader. Så drop juicing og hop i stedet med over på souping-vognen.

En varm blendet suppe kan du i princippet spise morgen, middag og aften i denne kolde tid. Du kan også starte din morgen med en grøn smoothie eller juice, og så spise suppe til frokost og aften. Eller du kan følge principperne i Detox Diva’s ultimative 10 dages detox, som byder på en grøn fiberrig smoothie til morgen, en god og mættende fiberrig salat til frokost og en varm og nærende grøntsagssuppe til aften.

En detox handler ikke om at sulte sig selv. Se det mere som et re-set, hvor du rydder op i dine kostvaner, renser dine smagsløg, eliminerer sukkertrangen og giver din fordøjelse en velfortjent pause. Derfor medfører en detox oftest også et vægttab.

Rene juice-detoxkure og juicefaster er problematiske, da de ikke formår at give en mæthedsfornemmelse pga. af manglen på fibre, og de indeholder relativt meget sukker, som er med til at øge din appetit.

Souping, dvs. en detox-kur bestående af supper, opvejer med stor fordel de ulemper, der ved juicing eller en juicefaste. Juicer er strippet for fibre og er ofte fyldt med sukker.

Da juicer ikke indeholder fibre, så får de dit blodsukker til at stige, således at du hurtigere efter indtagelse af en juice vil føle sult og blive lækkersulten. Supper, der er blendet, har stadig fibrene intakt, dvs. de både mætter og holder dit blodsukker stabilt, og så indeholder de ikke særligt mange kalorier, hvis du holder igen med fedtstoffet.

En anden vigtig pointe som juicekure misser er, at manglen på fibre kan gøre dig forstoppet, og herved forsvinder hele idéen med en detox eller udrensning. Hele pointen med en udrensning er nemlig, at kroppen frigiver toksiner og affaldsstoffer, men hvis disse ikke bliver ledet ud af kroppen fortrinsvis via tarmsystemet, så vil de blive genoptaget i kroppen. Derfor er en effektiv detox én, der ikke helt udelukker fibre, eller som kombineres med en tarmskylning eller en enema, som er en tarmskylning, du selv laver derhjemme.

Prøv dig frem med forskellige ingredienser eller lad dig inspirere af min græskar- og grønkålssuppe herunder.

Supper kan du med fordel lave en stor portion af og gemme i køleskabet eller i fryseren til adskillige dage.

Græskar- og grønkålssuppe

1 hokkaido-græskar, alternativt en butternut-squash

grønkål (her er brugt den røde af slagsen)

1 løg

2 fed hvidløg

1 teskefuld økologisk miso (valgfrit)

1 lille stykke ingefær

1 knivspids gurkemeje

1 knivspids havsalt

1 knivspids spidskommen

1 liter vand

Fremgangsmåde

Kom en ½ teskefuld kokosolie på bunden af gryden. Hak løg, hvidløg og ingefær, og sautér i gryden i et par minutter. Skær græskar eller butternut-squash ud i mindre stykker. Skyl grønkål, og riv bladene af stokken og hak i mindre stykker. Kom det hele i gryden og kombiner med de øvrige ingredienser. Sautér grøntsagerne i ca. 5 minutter, hæld derefter vandet i, og lad suppen koge på jævn varme i ca. 10 minutter. Blend derefter hele blandingen med en stavblender eller kom det op i en blender. Kom lidt suppe op i en skål og garnér med græskarkerner eller solsikkekerner.

 

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply