Detox, Livsstil

Kom slank gennem julen og dens fristelser med disse effektive strategier

 

Naschkatze

Vi kender alle faldgruberne i den søde juletid. Den ene julefrokost efter den anden, sociale arrangementer og supermarkederne der bugner med søde julekager. Men det er faktisk muligt at undgå at tilføje centimeter til din talje og ‘overleve’ julens store tag-selv-bord.

Men først så start med at tænke lidt frem… faktisk helt frem til starten af januar, hvor skyldfølelsen melder sig, og bukserne ikke længere kan lukkes. Så spørg dig selv lige nu, er det virkelig det værd at gå ‘all in’, eller skulle du måske lige stoppe op og tæmme din appetit og pudse din viljestyrke? For du ved jo godt, at den ekstra vægt der følger i kølvandet på de ekstra mange kalorier, vi indtager i december måned, bliver sværere at smide end de var at tage på.

Weight gain woman getting dressed wearing jeans. Diet concept - closeup of women hands unable to close the pants due to gaining weight.

Du skal faktisk ikke spise mere end 3500 kalorier ekstra på en uge, så koster det dig et ½ kilo. Du skal næsten kun gå til én julefrokost, før du er oppe på 3500 kalorier, dvs. et ½ kilo. Og læg så oveni alt det løse, vi spiser og drikker i løbet af julemåneden med julekager, julekonfekt, gløgg osv.

Men hvad hvis jeg fortalte dig, at du ved at bruge nogle nemme og effektive strategier kunne komme igennem december måned uden at tage på og stadig nyde den søde tid uden at spærre dine sanser inde, og med god samvittighed?

Juletiden er sød og hyggelig, men den kan også være en kaloriebombe i nisseklæder. Men udstyret med disse effektive og nemme strategier, så kan julen bare komme an!

  1. Hold et kalorieregnskab

For kvinder gælder det, at vi forbruger ca. 2000 kalorier om dagen. Så når du ved, du skal til en julefrokost, julearrangement eller bare hygge med juleguf, så gælder det om at skabe balance i regnskabet. Det betyder, du skal spare på dine kalorier i løbet af dagen og gemme dem til det kalorietunge måltid eller guf senere på dagen. Og er det tidligt om dagen, du indtager de ekstra kalorier, så faster du bare resten af dagen.

fast food, people, technology and diet concept - close up of woman with smartphone drinking cola and eating french fries, ketchup and deep-fried squid rings at wooden table

Det er faktisk nemmere end du tror at faste i flere timer og kun holde sig til vand, kaffe og the. Der er oven i købet en stor fordel ved denne strategi. For ikke nok med, at du ikke indtager kalorier, så forbrænder du fedt. Ja du læste rigtigt.

Dette kaldes også for en periodevis faste, eller som det populært hedder på engelsk ‘intermittent fasting’. Efter ca. 8 timer i fastende tilstand (f.eks. mens du sover) vil din krop begynde at forbrænde fedt, hvis du fortsætter med faste i de efterfølgende timer, optimalt i ca. 16-18 timer fra du sidst indtog noget. Faktum er at du som regel sover halvdelen af denne tid.

Det tager ca. 8 timer for din krop at nedbryde sit glykogenlager, som er at finde i leveren. Og når din krop ikke får tilført nye kulhydrater eller brændstof, som den kan omdanne til glukose, så vil kroppen kigge efter andre energikilder. Den bedste og mest vedvarende energi er rent faktisk vores eget kropsfedt. Tænk, at vi kan få kroppen til at æde sit eget fedt op. Men det er faktisk det, der sker. Det er en egenskab, menneskearten har udviklet, siden vi var jægere og samlere, og hvor det var nødvendigt at gå op til flere dage uden mad. Og den egenskab kan vi alle lære at udvikle og udnytte.

Hvis du bruger denne metode, så kan du med god samvittighed overfalde julebuffeten. Og endnu mere effektiv er denne metode, hvis du også fortsætter din faste dagen efter.

  1. Korrekt kombination af madvarer

Ved at lave en korrekt kombination af den mad, du kommer på din tallerken, så kan du faktisk sikre en bedre fordøjelse og en bedre forbrænding af den mad, du spiser. En traditionel julefrokost byder på meget brød, animalsk protein, stivelse og fedt. Problemet er ikke så meget proteinet og fedtet, men nærmere hvad du spiser disse sammen med. Ved at skære kraftigt ned på brødet, eller endnu bedre helt at undvære det, så kan du sagtens tage dig godt for af retterne. Det er måske svært i først omgang at forestille sig at skulle spise lun leverpostej uden brød. Hvis den tanke er for grænseoverskridende, så nøjes med kun at tage et halvt stykke rugbrød, men til gengæld vær gavmild med leverpostejen.

Når kød spises sammen med stivelsesindholdige madvarer som brød og kartofler neutraliserer de hinanden i din mave med det resultat, at den mad, du spiser, går igennem dit tarmsystem uden rigtigt at blive fordøjet, og dette skaber et giftigt miljø i din krop, gør dig oppustet, påvirker din forbrænding osv. Så i stedet spis proteiner sammen f.eks. en salat og grøntsager i stedet for brød og f.eks. kartofler.

Du kan f.eks. spise en rejemad med rejer, æg og mayo uden brødet. Du kan spise mørbrad med grøntsager og sauce, dog uden kartoflerne, som indeholder meget stivelse. Så med disse små justeringer kan du sagtens spise julemad i rigelige mængder.

Undgå frugt lige efter et måltid. En traditionel julefrokost indeholder typisk ostebord og frugtsalat. Når du spiser frugt lige efter et måltid eller sammen med andre madvarer, så vil det sidde i maven længe med alt det andet, du har spist, og fermentere og rådne op, fordi det er svært at fordøje. Frugt er bedst at spise på tom mave og alene, eller mindst to timer efter et måltid. Sukkeret i frugt kræver tid og bestemte enzymer for at blive nedbrudt. En forkert madkombination gør os oppustede, og i sidste ende fører det til vægtforøgelse.

Til dessert er det derfor en bedre idé at spise lidt ost uden brød og kiks sammen med peberfrugt, radiser osv. 

  1. Drik danskvand

Inden du går i gang med at spise, så drik et par glas danskvand. Med dette simple tip vil du allerede inden du går i gang med at spise have lagt en god bund, der ikke koster kalorier. Brus eller kulsyren i danskvand fylder dig op er med til at give en god mæthedsfornemmelse.

  1. Drik rødvin i stedet for hvidvin, rosé eller øl

Young couple at restaurant

Rødvin i modsætning til dens hvide eller lysere modstykke er rig på antioxidanter, og nye undersøgelser viser, at rødvin i høj grad kan være gavnlig for vægttab. En laboratorieundersøgelse med rotter har vist, at de rotter som fik rødvin i stedet for vand, tog mindre på i vægt. Forklaringen er, at rødvin indeholder stoffer, som kan reducere fedtceller. En anden vigtig egenskab for rødvin, er at det er med til dæmpe appetitten. Så inden du går i krig ved julebordet eller bliver fristet af julekonfekten, så tag med god samvittighed et godt glas rødvin og mærk hvordan din appetit og trang til søde sager naturligt bliver reduceret.

  1. Spis fermenterede grøntsager og drik æble-eddike

Rødkål er en juleklasikker, og det viser sig at rødkål faktisk kan hjælpe på din fordøjelse, så julemaden bliver ordentlig fordøjet. Den ekstra fede mad i julesæsonen er hårdere ved vores fordøjelse, og for at hjælpe den på vej, så tag endelig lidt ekstra rødkålssalat op på din tallerken.

Efter det store måltid, så drik et glas vand med to teskefulde æble-eddike. Du kan have blandet din drik hjemmefra i en lille flaske og stille væk til senere. Æble-eddikke indeholder enzymer og prebiotika som stimulerer fordøjelsen. På denne måde undgår du at blive oppustet og sikrer en god passage igennem dit tarmsystem.

  1. Drik spormineraler

Spormin

Dette produkt  fås i de fleste helsekostbutikker og er et fantastisk hjælpemiddel til at optimere din fordøjelse og optagelsen af næringsstoffer. En super detoxer, som er med til at korrigere syre-base balancen, også kaldet ph-balancen. Dette bliver ekstra nødvendigt i den søde juletid hvor vi i langt højere grad spiser en meget syredannende kost som er en sikker vej mod vægtforøgelse. Bland få dråber op i dit vand og drik. Bør indtages dagligt. Dråberne vil også gøre det nemmere at praktisere en periodevis faste, da de vil sikre en god væskebalance i kroppen og tilføre den vigtige mineralnæringsstoffer.

Hvis dette indlæg har været en god inspiration for dig, så del det gerne med dine venner 🙂

Glædelig jul!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply